dimarts, 8 d’abril del 2014

Apunts de Marx.

Apunts per l'examen de Marx.
---------------------------------------------------------------------------------------------


Karl Marx

ONTOLOGIA

Materialisme dialèctic és el nom que rep la filosofia ontològica de Marx la qual és la unió del materialisme i la dialèctica.

Materialisme: La realitat és matèria, i no hi ha res més que la matèria.

Dialectica Tot està en constant moviment i canvi.

-Hi ha 3 lleis de la dialectica.

Llei de lluita de contrarisLa realitat ,la qual és matèria , es configura
per la lluita d'elememts oposats que es contaradiuen donant lloc als
fenòmens com la matèria i l'antimatèria o la llum i la foscor.


Llei de transició de la quantitat a la qualitat: La disminució o augment de
matèria pot transformar el fenomen en un fenomen totalment diferent.(Ex: L'increment o disminució de la temperatura transforma els estats de la mateixa)


Llei de la negació de la negació: Els elements que es contardiuen i s'oposen
després d'una transformacio de la quantitat a la qualitat, es generen com a fènomens
nous amb la mateixa oposició la qual és una negació de la negació anterior
(L'increment del gen del coll llarg en les girafes a causa de la selecció natural és una negació de la negació en la situació anterior=.




Finalisme tots els fenòmens tendeixen a la seva pròpia realització. (Ex: l'home per ser home treballa).

Determinisme materialista La realitat, la qual és matèria està condicionada per aquest mateix caràcter material.





Filosofia política

Materialisme històric: La realitat històrica està condicionada per la transformació i
condicions de l'estructura econòmica.

Marx afirmava que la història humana se podia explicar per les transformacions de la estructura econòmica i que aquestes transformacions es produïen per elles mateixes. Així doncs els humans no creen l'estructura econòmica sinó que la estructura econòmica dóna lloc a noves idees i maneres d'entendre l'economia.


Mitjà de producció: Són les eïnes o maneres per les quals es genera riquesa econòmica i s'organitza la producció de bens..

Estrucutra econòmica: És la manera mitjançant la qual un societat s'organitza i genera la seva producció humana.

Hi ha 2 tipus de relacions, les relacions de colaboracio,( sistema prehistòric i comunisme) i els sistemes d'explotació (sistema asiàtic, sistema de domini, feudalisme i capitalisme).

Les forces productives: Són els esforços mitjansant els quals es genera riquesa.

Alineació: És la desnaturalització del treball per a l'home, fent que aquest esdevengui absurd i no es realitzi l'esser huma.(Charlie Chaplin). Recordem que per a Marx l'ésser humà treballa per natura.


Explotació i plusvalor: L'explotació és la situació la qual es produeix en determinats sistemes econòmics els quals es basen en una jerarquia carateritzada per la presència de dominants els quals tenen sota llur domini els mitjans de producció  i els dominats els quals necesiten utlitzar aquest mitjans de comunicació per poder sobreviure. El plusvalor és la riquesa que genera el que produeix amb la seva força productiva riquesa, la qual en els sistemes de domini rep el dominat en gran mesura. Aquesta estructura economica de domini i d'explotació se fonamenta en 2 superestructures que justifiquen aquesta situacio. Superestructura juridica politica: conistent en l'establiment de lleis que regulen allo que es lisit i no (Ex: no se pot robar en els sistemes economics de domini o explotació.

Superestructura ideologica: Normes morals o alineació ideològica mitjançant les quals es pretén que el treballador no qüestioni la seva situació (Ex: Religió, American Dream)

La lluita de classes: La realitat històrica és la lluita constant entre oprimits i opresors. La lluita de clases és la història.

Dictadura del proletariat: Situació a conseqüència d'una revolució en la qual es capgiren les classes socials i els oprimits passen a tenir el domini.

Autopia socialista de Marx: Sistema econòmic cooperatiu en la qual el home es pot realitzar a ell mateix sense una situació d'explotació.









1 comentari:

  1. En primer lloc un petit error. Crec que aquí: "Explotació i plusvalor: L'explotació és la situació la qual es produeix en determinats sistemes econòmics els quals es basen en una jerarquia caracteritzada per la presència de dominants els quals tenen sota llur domini els mitjans de producció i els dominats els quals necessiten utilitzar aquest mitjans de comunicació per poder sobreviure". Crec que enlloc de "mitjans de comunicació" hi hauria de dir "mitjans de producció".

    Moltes gràcies per aquests apunts en català. Crec que llevat de l'"autopia" la resta ja ho coneixia.

    Personalment crec que les classes no tenen raó se seguir sent, malgrat que avui dia hi ha una divisió ideològica tan gran (que va dels que creuen sincerament que aquest és millor sistema possible tot i que perfectible fins aquells que creiem que no serveix i que cal canviar-lo de dalt a baix, fer-lo nou, malgrat que estem en mans dels que n'abusen i ens volen fer creure que millor deixar-lo que s'autorreguli sense cap intervenció ja que això els permet la més absoluta impunitat en el seu abús) que la lluita de classes a més de ser social és ideològica... Tot i que en aquesta lluita hi compten molt el que s'ensenya a les escoles i el que es difon als medis (les imatges que ens venen amb novel·les o a tots els medis com la premsa, la radio, la tele, etc. inclosa Internet).

    Sincerament, ara estava pensant que som només "supervivència", vull dir que el que realment té importància és sobreviure, allargar la nostra vida tant com puguem, i en no ser-ne conscients ens foten.

    Cony! Ho veus com em fas pensar?

    Una abraçada.

    ResponElimina